گزارش خرابی لینک
اطلاعات را وارد کنید .
گزارش انتشار نسخه جدید
اطلاعات را وارد کنید .
no-img
سفارش تایپ ،ترجمه، مقاله، تحقیق ، پایان نامه

دانلود پایان نامه اثرمحلول پاشی کود اوره در مراحل مختلف رشدی بر روی عملکرد دانه (Triticum aestivum)


سفارش تایپ ،ترجمه، مقاله، تحقیق ، پایان نامه
adsads

ادامه مطلب

بهمن 16, 1393
560 بازدید
گزارش نسخه جدید

دانلود پایان نامه اثرمحلول پاشی کود اوره در مراحل مختلف رشدی بر روی عملکرد دانه (Triticum aestivum)


دانلود پایان نامه اثرمحلول پاشی کود اوره در مراحل مختلف رشدی بر روی عملکرد دانه

تعداد صفحات ۸۵ صفحه

قیمت ۲۰۰۰۰ تومان

برای دانلود برروی پرداخت آنلاین کلیک کنید

فهرست مطالب

عنوان                            صفحه

چکیده ۱

فصل اول – کلیات تحقیق

مقدمه. ۳

۱-۱ – ضرورت تحقیق.. ۳

۱-۲- منشأ و تاریخچه گندم. ۵

۱-۳- خصوصیات گیاه شناسی گندم. ۶

۱-۳-۱- ریشه. ۷

۱-۳-۲- ساقه. ۷

۱-۳-۳- برگ… ۷

۱-۳-۴- گل آذین گندم. ۸

۱-۴- گونه‌های گندم. ۸

۱-۴-۱- رده بندی بر اساس نام. ۹

۱-۴-۲- رده بندی ژنتیکی.. ۹

۱-۴-۳- رده بندی بر اساس نیاز رطوبتی.. ۹

۱-۴-۴- رده بندی بتانیکی (طبقه بندی vavilof) 9

۱-۴-۵- رده بندی زراعی: ۹

۱-۴-۶- رده بندی بر اساس تراکم سنبله. ۹

۱-۴-۷- رده بندی بر اساس طول ریشک… ۹

۱-۵- فصل کاشت… ۱۰

۱-۶- شرایط اقلیمی.. ۱۰

۱-۶-۱- درجه حرارت… ۱۰

۱-۶-۲- رطوبت و نزولات… ۱۱

۱-۶-۳- نور. ۱۱

۱-۶-۴- خاک… ۱۲

۱-۷- مراحل رشدی گندم. ۱۲

۱-۷-۱- مرحله جوانه زدن. ۱۲

۱-۷-۲- مرحله پنجه زنی.. ۱۳

۱-۷-۳- مرحله ساقه رفتن.. ۱۳

۱-۷-۴- مرحله تشکیل سنبله. ۱۳

۱-۷-۵- مرحله تلقیح.. ۱۴

۱-۷-۶- مرحله پر شدن دانه. ۱۴

۱-۷-۷-برداشت گندم. ۱۴

۱-۸- وضعیت کشت گندم در جهان. ۱۵

۱-۸-۱- وضیعت کشت گندم در ایران. ۱۵

۱-۹- برنامه توسعه گندم در کشور. ۱۶

۱-۱۰- نیتروژن. ۱۷

۱-۱۱- اهداف تحقیق.. ۱۸

فصل دوم – ادبیات و پیشینه تحقیق

۲ -۱ – اهمیت نیتروژن. ۲۰

۳-۱- محل انجام آزمایش… ۳۱

۳-۲- خاک محلی قراخیل.. ۳۱

۳-۲-۱-نمونه برداری خاک… ۳۱

۳-۲-۲-جدول تجزیه خاک… ۳۱

۳-۳- مشخصه آب و هوایی منطقه قراخیل.. ۳۲

۳-۴- معرفی ارقام گندم مورد آزمایش… ۳۲

۳-۵-مشخصات طرح آزمایشی.. ۳۳

۳-۶- مراحل اجرای آزمایش… ۳۴

۳-۶-۱ تهیه زمین.. ۳۴

۳-۶-۲- آماده کردن بذر. ۳۴

۳-۶-۳-آماده کردن کود مورد نیاز. ۳۴

۳-۶-۴-عملیات کاشت… ۳۵

۳-۶-۵-آبیاری.. ۳۵

۳-۶-۶- مبارزه با علف‌های هرز. ۳۵

۳-۶-۷-عملیات وجین.. ۳۵

۳-۷- روش‌های نمونه برداری.. ۳۵

۳-۸- صفات اندازه گیری شده ۳۵

۳ – ۹- تجزیه و تحلیل داده ها ۳۶

فصل چهارم – تجزیه و تحلیل داده ها

۴-۱- صفات مورفولوژیک… ۳۸

۴-۱-۱- ارتفاع بوته. ۳۸

۴-۱-۲- قطر ساقه اصلی.. ۳۹

۴-۱-۳- طول سنبله. ۴۰

۴-۱-۴- تعداد میانگره ساقه اصلی.. ۴۱

۴-۱-۵- تعداد ساقه در متر مربع. ۴۱

۴-۲- صفات مرتبط با عملکرد دانه. ۴۴

۴-۲-۱- تعداد پنجه. ۴۴

۴-۲-۲- تعداد سنبله در بوته. ۴۴

۴-۲-۴- وزن سنبله. ۴۶

۴-۲-۵- وزن هزار دانه. ۴۷

۴-۳- عملکرد بیولوژیک… ۴۸

۴-۳-۱- عملکرد دانه. ۴۹

۴-۳-۲- شاخص برداشت… ۵۰

۴-۴- صفات کیفی دانه. ۵۳

۴-۴-۱- نیتروژن دانه. ۵۳

۴-۴-۲- نیتروژن کاه و کلش… ۵۴

۴-۴-۳- نیتروژن جذب شده توسط دانه. ۵۵

۴-۴-۴- نیتروژن جذب شده توسط کاه و کلش… ۵۶

۴-۵- پروتئین دانه. ۵۶

۴-۵-۱- عملکرد پروتئین دانه. ۵۷

فصل پنجم – بحث، نتیجه گیری و پیشنهادات

۵-۱- نتیجه گیری.. ۶۶

۵-۲- پیشنهادات… ۶۷

منابع و مآخذ. ۶۸

در زمان‌های قدیم، بشر متوجه بذر علف‌های گندمیانی بود که با جمع آوری آنها بتواند علاوه بر امرار معاش روزانه، ذخیره غذایی خود را در مواقع مهاجرت تأمین کند. برای این منظور، در صدد برآمد در انتخاب بذر انواع و فرم‌های مختلف گیاهان نامبرده بکوشد و دانه هایی را انتخاب کند که نیازهای غذایی او را بیشتر برآورده سازد. پس از بررسی‌های اولیه، جهت کشت و زرع در مناطق مختلف، گیاهان خاصی را قرار داده اند  که از جمله این گیاهان، کشت برنج و ارزن را برای مناطق گرم، گندم و جو علوفه‌ای را برای مناطقی با گرمای کمتر، و چاودار و یولاف علوفه‌ای را برای مناطقی با آب و هوای نسبتا سرد انتخاب کرده اند (Aufhammer, 1958). برای یکایک غلات، تاریخچه کاملا صحیح و روشنی در دسترس نیست ولی آنچه مسلم است در قدیم الایام این گیاهان به صورت وحشی کشت می‌شده است. عمر کشت و کار را برای گندم و جو حدود ۱۵۰۰۰-۱۰۰۰۰ سال تصور می‌کنند. برای گندم هایی که از حفاری‌های ژارمو نزدیک سلیمانیه عراق به دست آمده است، به کمک کربن رادیواکتیو توانسته اند در حدود ۱۰۰۰۰ سال عمر تعیین کنند. ( کریمی، ۱۳۷۱).  گروهی از دانشمندان گیاه شناس مبدأ این گیاه را سرزمین فلسطین یا شام و دشت‌های آسیای باختری و میان دو رود بین النهرین دانسته اند. حدس زده می‌شود که جنوب غربی آسیا مبدأ گندم است. در ۱۰ الی ۱۵ هزار سال قبل از میلاد مسیح در این مناطق برای تغذیه انسان‌ها از گندم استفاده می‌شد. در سال ۱۹۴۸، باستان شناسان دانشگاه شیکاگو در حفاری یکی از روستاهای عراق که قدمت آن به ۶۷۰۰ سال قبل می‌رسید توانستند دو نوع گندم به دست آوردند، که مشابه گندم‌های امروزی بوده است (کریمی، ۱۳۷۱). بر روی تابلوهای برنزی قرن ۱۹ قبل از میلاد که از کشور سوریه به دست آمده است طریقه خرد کردن گندم و تبدیل آن به نان را نشان می‌داد. هرودوت تاریخ نویس یونانی، در گزارش‌های مربوط به قرن پنجم قبل از میلاد خود به تهیه نان در مصر اشاره کرده است. گورهای امتداد رودخانه نیل دیوارهایی دارد که طریقه کشت و کار، برداشت، آسیاب کردن گندم و بالاخره تهیه نان را در آن زمان نشان می‌دهد (کریمی، ۱۳۷۱). تئوفراستوس یونانی در ۳۰۰ سال قبل از میلاد، به انواع مختلف گندم که در حوالی دریای مدیترانه کشت می‌شده اشاره کرده است. حفاری شهرهای قدیمی، پیشرفت بشر را در طریقه آسیاب کردن و پخت نان در یونان و ایتالیا تا قرون وسطی نشان می‌دهد. در قرن نوزدهم گندم کاری در آمریکا نیز گسترش یافت (کریمی، ۱۳۷۱).

طبق آمار کشاورزی، بیش از ۷۰ درصد سطح کشت نباتات در جهان اختصاص به غلات دارد که حدود ۲۷ درصد آن به گندم (با سطحی معادل ۲۳۰ میلیون هکتار) اختصاص دارد. چنان که در تمام زمین‌های قابل زراعت گندم اقدام به کشت این گیاه شود، در مقایسه با تولید فرآورده‌های غذایی غیر از غلات مانند گوشت، شیر و مرغ، می‌توان برای جمعیت غذای بیشتری به دست آورد (کریمی، ۱۳۷۱).

۱-۳- خصوصیات گیاه شناسی گندم
گندم گیاهی است یک ساله از گروه تک لپه ای‌ها که این گروه دارای گونه‌های خودرو و پرورش یافته می‌باشد. گونه‌های اهلی و وحشی آن از لحاظ تعداد کروموزوم به سه گروه دپیلوئید، تتراپلوئید و هگزاپلوئید تقسیم می‌شوند. گونه‌های تتراپلوئیدها، آمفی پلوئیدی از تلاقی دو دپیلوئید حاصل می‌شوند و هگزاپلوئیدها، آمفی پلوئیدی از تلاقی یک گونه دپیلوئید و یک گونه تتراپلوئید می‌باشند. گندم گیاهی است تک لپه، خود گشن، یکساله و معمولا روز بلند، سه کربنه و دارای گونه‌های بسیار زیاد اهلی  و وحشی است (خواجه پور، ۱۳۸۵). گندم از تیره غلات گرامینه (Gramineae) و جنس Triticum و دارای گونه‌های بسیار زیادی می‌باشد که مهم ترین گونه زراعی آن (Triticum aestivu) یا (vulgareTriticum) می‌باشد که به گندم نانوایی نیز مرسوم است. این گندم شامل چندین رقم زراعی می‌باشد که در شرایط اقلیمی متفاوت در سراسر دنیا کشت می‌شود. گونه‌های خودرو آن بیشتر علف هرز بوده و ارزش خوراکی زیادی ندارند (کریمی، ۱۳۷۱). بذر گندم همانند بذور سایر غلات، گندمه بوده که در آن پوسته میوه و پوسته دانه با یکدیگر رشد می‌کنند. دانه غلات حاوی نشاسته فراوان و مقداری پروتئین است، جنین دانه حاوی روغن نیز بوده و پوسته خارجی آن مقداری ویتامین و مواد معدنی دارد. گل آذین گندم، سنبله است که خود دارای تعدادی سنبلچه می‌باشد. در قائده هر سنبلچه، دو غلاف ته گرد قاشقک مانند به نام گلوم دیده می‌شود که سنبلچه را از دو طرف احاطه می‌کند (کریمی، ). گل گندم تخمدان منفردی دارد و در قسمت فوقانی آن دو میله کوتاه به نام خامه و روی هر میله یک عضو پر مانند یا کلاله قرار گرفته است (کریمی، ۱۳۷۱).

۱-۳-۱- ریشه
سیستم ریشه‌ای گندم مانند دیگر غلات به صورت افشان و سطحی است. ریشه‌های اصلی و فرعی از محل طوقه خارج شده و همگی هم قطر می‌باشند. ریشه‌های گندم معمولا در عمق ۳۰ سانتی متری خاک قرار می‌گیرند ولی نفوذی پذیری این ریشه‌ها در خاک‌های نرم و معمولی تا عمق ۸۰ سانتی‌متری نیز گزارش شده است (خدابنده، ۱۳۷۸).

سیستم ریشه‌ای گندم به صورت زیر می‌باشد:

الف) ریشه‌های بذری که از رویان منشاء می‌گیرد و به ریشه‌های جنینی معروفند.

ب) ریشه‌های نابجا یا تاجی که از سیستم میان بافتی میان گره‌های طوقه (گره انشعاب) گیاه منشاء می‌گیرد و بخش اعظم ریشه‌های گندم را تشکیل می‌دهد (ممتازی، ۱۳۸۳).

ریشه‌های بذری به صورت مستقیم تا عمق ۱۵۰ سانتی متری یا بیشتر در خاک نفوذ می‌کنند. ریشه‌های نابجا به صورت افقی و در عمق ۳۰-۲۵ سانتیمتری خاک انتشار می‌یابند.

۱-۳-۲- ساقه
ساقه گندم مانند تمام گیاهان تیره غلات بندبند و تو خالی و استوانه‌ای است به طوری که شکل استوانه‌ای و وجود دسته‌های فیبر در آن موجب استحکام ساقه شده و این ویژگی تا اندازه‌ای ساقه را در مقابل ورس مقاوم می‌سازد. ساقه اصلی گندم بدون انشعاب و راست است. هر ساقه معمولا ۷-۴ گره دارد. محل گره‌ها در ساقه توپر و مغزدار می‌باشند. علاوه بر ساقه اصلی در گندم تعدادی ساقه فرعی یا پنجه نیز وجود دارد. تعداد پنجه بسته به شرایط محیطی و ژنتیکی بین ۵-۲ عدد متفاوت است (ممتازی، ۱۳۸۳). ولی به طور معمول تعداد پنجه در هر بوته گندم در کشت‌های تجاری ۳-۲ عدد می‌باشد (امام، ۱۳۸۲). نسبت ساقه به ریشه در گندم تحت شرایط مطلوب زراعی و عوامل مساعد محیطی معمولا ثابت است. زیادی نیتروژن و رطوبت باعث افزایش این نسبت خواهد شد (خدابنده، ۱۳۷۸).

۱-۳-۳- برگ
در روی ساقه گندم معمولا تعداد ۷ الی ۸ برگ که از محل گره‌های ساقه خارج شده و به طور متناوب و یک در میان در طول ساقه قرار گرفته اند، وجو دارد. برگ‌های گندم کشیده و صاف بوده و از دو قسمت تشکیل شده است. هر برگ از دو قسمت نیام و تیغه باریک و بلند که به منزله پهنک برگ می‌باشد تشکیل شده که در نژادهای مختلف بین ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر درازا و ۰٫ ۵ تا ۲ سانتی متر پهنا دارد. غلاف برگ که اطراف ساقه را در بر گرفته و پهنک برگ که سطح اصلی فتوسنتز کننده را تشکیل می‌دهد. در محل اتصال پهنک به غلاف دو زائد وجود دارد که یکی زبانک و دیگری گوشوارک نام دارد. پهنک و غلاف برگ در گندم در محل زبانک با یکدیگر تلاقی می‌کنند که آشکار شدن زبانک در برگ گندم نشان کامل شدن رشد پهنک آن برگ می‌باشد. زبانک و گوشوارک از نفوذ قطرات باران و شبنم و آب به داخل غلاف جلوگیری می‌کنند. شاخص سطح برگ (نسبت مساحت برگها به سطح زمین) در ارقام جدید و پرمحصول گندم بین ۹-۷ می‌باشد (امام، ۱۳۸۲). اهمیت برگ‌های انتهایی ساقه گندم که جوانتر از سایر برگهاست و دیرتر از بقیه بوجود می‌آید، فوق العاده زیاد است. زیرااعمالی از جمله تأمین و ذخیره کربوهیدرات‌ها برای دانه‌ها را انجام می‌دهد. بنابراین هر عاملی که موجب کاهش آن شده و یا از بوجود آمدن آن جلوگیری نماید اثر زیادی در کاهش عملکرد دانه‌ها ایفا می‌کند (خدابنده، ۱۳۸۷).

۱-۳-۴- گل آذین گندم
در انتهای هر ساقه گندم یک سنبله وجود دارد که دارای یک محور اصلی است و در روی محور اصلی، سنبلک‌ها یا سنبلچه‌ها بوجود می‌آیند و هر یک دارای ۳ تا ۵ گل می‌باشند که پس از عمل لقاح معمولا ۲ گل در هر سنبلچه بارور و تبدیل به دانه می‌شوند. درهر سنبلک تعدادی گلچه وجود دارد. گندم گیاهی است خود گشن و میزان دگرگشنی آن بسیار پایین و در حتی کمتر از یک درصد می‌باشد. میوه گندم از نوع گندمه است، وزن هزار دانه آن معمولا بین ۴۵-۳۵ گرم می‌باشد (نور محمدی و همکاران، ۱۳۷۶).

برخی از نژادهای گندم در انتهای پوشینه دارای تیغه‌ای باریک و گاهی بلند به نام ریشک بوده که برخی دیگر نیز فاقد آن هستند (خدابنده، ۱۳۸۷).

۱-۳-۵- دانه

دانه گندم مانند سایر غلات، گندمه می‌باشد و پوست دانه، آن را از اطراف احاطه کرده است. دانه گندم لخت و بدون پوشش است. رنگ دانه در انواع مختلف از سفید مایل به زرد، زرد و تا قهوه‌ای تغییر می‌نماید.

۱-۴- گونه‌های گندم
گونه‌ها و سررده‌های گندم سالیان طولانی با هم کاشته شده و کاروزان هر یک از آنها را برگزیده و کاشته و پرورانده اند. لذا می‌توان آن را با اهداف مختلف رده بندی نمود که به اختصار به آن‌ها اشاره می‌شود(امام، ۱۳۸۲).

۱-۴-۱- رده بندی بر اساس نام
گندم تک دانه، گندم لهستانی، گندم جفت دانه، گندم نیازی، گندم سفت، گندم ترد، گندم سنگی، گندم مرغدانه.

۱-۴-۲- رده بندی ژنتیکی
گروه دیپلوئید، گروه تتراپلوئید، گروه هگزاپلوئید.

۱-۴-۳- رده بندی بر اساس نیاز رطوبتی
تیپ خشکی پسند: که احتیاج کمتری به آب دارند.

تیپ رطوبت پسند: که بیشتر از گروه قبل نیاز به آب دارد.

۱-۴-۴- رده بندی بتانیکی (طبقه بندی vavilof)
گندم تک دانه، گندم ترد، گندم معمولی، گندم سنگی- سخت، گندم ایرانی، گندم لهستانی

۱-۴-۵- رده بندی زراعی:
گروه بهاره، گروه پاییزه، گروه بهاره پاییزه

۱-۴-۶- رده بندی بر اساس تراکم سنبله
خیلی متراکم، متراکم، متوسط، سست، خیلی سست

۱-۴-۷- رده بندی بر اساس طول ریشک
-طول ریشک ۴ یا از ۴ سانتیمتر بیشتر

-طول ریشک کمتر از ۴ سانتیمتر

-فاقد ریشک

۱-۵- فصل کاشت
گندم گیاهی است یکساله که به دو صورت پاییزه و بهاره کشت می‌شود. قسمت اعظم سطح زیر کشت و میزان تولید در جهان مربوط به کشت گندم پاییزه است. از عواملی که موجب توسعه کشت گندم در دنیا شده است می‌توان به سازگاری بسیار بالای این گیاه با شرایط اقلیمی متفاوت و شرایط اقتصادی اشاره نمود.

۱-۶- شرایط اقلیمی
از مهم ترین عوامل آب و هوایی می‌توان به : دما، میزان بارندگی، نور اشاره کرد که در ذیل به آنها اشاره می‌شود.

۱-۶-۱- درجه حرارت
به طور کلی کشت گندم در اکثر نقاط دنیا امکان پذیر می‌باشد. از نظر دما، گندم بین ۳ الی ۴ درجه سانتیگراد رشد و نمو می‌نماید. قدرت تحمل سرما در ارقام مختلف گندم، متفاوت است. در صورتی که کم شدن دمای هوا تدریجی باشد، برخی از ارقام این گیاه تا ۳۵- درجه سانتیگراد را نیز تحمل می‌کنند. از سوی دیگر تحمل درجه حرارت‌های بالا نیز در بعضی از ارقام گندم مشاهده شده است (کریمی، ۱۳۷۱).

گیاه گندم از زمان کاشت تا رسیدن نیاز به جذب کالری (گرما) دارد. میانگین درجه حرارت روزانه از کاشت تا رسیدن برای انواع مختلف گندم متفاوت و تقریبا حدود ۲۳۰۰ درجه سانتیگراد می‌باشد. حداقل دما برای سبز شدن دانه و رویش بوته، ۴ درجه سانتیگراد است لیکن مناسب ترین دما برای رویش گندم ۲۲-۱۸ درجه سانتیگراد می‌باشد. بنابراین با توجه به طولانی بودن زمستان، هر قدر حرارت مورد نیاز زودتر به گیاه گندم برسد، به همان نسبت زودتر قابل برداشت خواهد شد، حداکثر دمای قابل تحمل برای گندم ۴۰ درجه سانتیگراد است (امام، ۱۳۸۲ و بهنیا، ۱۳۷۳).

اثر سرما در زراعت گندم بسیار حائز اهمیت است. به طور مثال گندم پاییزه به منظور ساقه رفتن و خوشه دادن نیاز به سرما دارد(بهاره کردن) ولی گندم‌های بهاره نسبت به گندم‌های پاییزه احتیاج به سرمای کمتری دارند و چنانچه به سرمای آخر فصل زمستان و یا ابتدای فصل بهار برخورد کنند، باعث افت محصول خواهند شد (خدابنده، ۱۳۸۷).

اثرات سوء سرما را بر روی گیاه گندم می‌توان به دو دسته مستقیم و غیرمستقیم تقسیم نمود که در اثر مستقیم کریستال‌های یخ در گیاه بوجود آمده و باعث ترکیدن پروتوپلاسم می‌شود. در اثر غیرمستقیم به علت یخ بستن سطح خاک و بالا آمدن گیاه، باعث پاره شدن ریشه‌ها می‌شود که پس از ذوب شدن یخ‌ها و فرو نشستن خاک، طوقه و ریشه‌ها در فضای آزاد قرار گرفته و در نتیجه گندم از بین رفته و یا ضعیف باقی می‌ماند.

۱-۶-۲- رطوبت و نزولات
میزان رطوبت در مراحل مختلف رشد و نمو گندم نقش مهمی را ایفا می‌نماید. به علت لجنی شدن و خفه شدن ریشه گیاهان، بارندگی بیش از ۲۰۰ میلی متر در زمستان معتدل مناسب نیست. بارندگی کم در اوایل زمستان بهتر از میزان زیاد آن می‌باشد. بارندگی اوایل بهار معمولا برای رشد گندم کافی نیست. بنابراین با افزایش درجه حرارت و کمبود رطوبت گیاه نیاز به آبیاری پیدا خواهد کرد. در ابتدای گل دهی میزان بارندگی نباید بیش از ۳۵ تا ۴۰ میلی متر باشد (خدابنده، ۱۳۸۷). میزان باران کم، اما آفتاب زیاد بسیار سودمند می‌باشد. در ابتدای گل دهی و بلافاصله پس از پایان آن بارندگی زیاد، نامطلوب محسوب می‌شود. بارندگی بیش از ۵۰ میلی متر در سه هفته اول بعد از شروع گل دهی، باعث محدود شدن محصول می‌شود. رطوبت زیاد در مرحله رشد نهایی رویش گیاه، موجب خوابیدگی و همچنین گسترش بیماری‌های قارچی در گیاه می‌شود.

۱-۶-۳- نور
از آنجایی که نور یکی از مهم ترین فاکتورهای مورد نیاز اغلب گیاهان برای رشد و نمو می‌باشد، گیاه گندم نیز از این مورد مستثنی نبوده و در روشنایی کامل رشد و نمو نموده و تولید دانه می‌نماید. در همین حال (روشنایی کامل) از رشد رویشی گیاه نیز کاسته می‌گردد. با توجه به ویژگی‌های خاص این گیاه، عدم وجود نور در کاسته شدن رشد و نمو آن بسیار تأثیرگذار می‌باشد. از این رو تناسب میان روشنایی و تاریکی (طول روز و شب) به منظور تولید دانه اهمیت خاصی دارد و ارقام متفاوت گندم عکس العمل‌های مختلفی را برای تولید مناسب گل و دانه از خود نشان می‌دهند. هرچه شدت تابش نور بیشتر باشد، طول دوره زندگی گیاه کمتر می‌شود. به طور کلی گیاهانی که در نور کم پرورش می‌یابند به صورت علفی و بلند در آمده و مقاومت کافی در مقابل خوابیدگی از خود نشان نمی دهند (جعفرنژاد، ۱۳۸۸). زودرسی گندم با مدت روشنایی(طول روز) نسبتی مستقیم دارد. هرچه نور بیشتر باشد، طول مدت زندگی گندم کمتر است. با توجه به حساسیت این گیاه به نور اینچنین استنباط می‌شود که از افزایش بی رویه تراکم بوته در واحد سطح که باعث نفوذ نور ناکافی به پای بوته می‌گردد، باید اجتناب کرد تا ورس بوته، ایجاد دانه‌های لاغر و چروکیده و در نتیجه از کاهش عملکرد بتوان جلو گیری نمود. از نظر نیاز به نور در گل دهی ارقام مختلف می‌توان گندم را به روز کوتاه، روز بلند و بی تفاوت به طول روز تقسیم نمود.

۱-۶-۴- خاک
معمولا در مناطق خشک، خاک هایی که دارای میزان رس بالا هستند برای کاشت گندم مناسب بوده و خاک‌های مناسب در مناطق مرطوب، خاک‌های سبک می‌باشند. جهت حفظ ساختار فیزیکی خاک در مدت زمان زیاد، باید خاک دارای مقدار کافی هوموس و آهک باشد که در این راستا خاک‌های لومی رسی دارای چنین شرایطی می‌باشند. تا زمانی که مشکل کمبود آب وجود نداشته باشد، زمین‌های سیاه برای کاشت گندم ایده آل به نظر می‌رسند. چراکه در این زمین‌ها حداکثر تولید گندم گزارش شده است. زمین‌های ساحلی و سواحل رودخانه‌ها نیز برای کشت گندم مناسب به نظر می‌رسند (ایران نژاد و شهبازیان، ۱۳۸۴).

با توجه به این که گندم قدرت جذب مواد غذایی کمی را داراست، زمین هایی که نمی توانند آب را در خود حفظ کنند برای کشت این محصول استراتژیک مناسب نمی باشند. زمین مناسب برای کشت گندم باید دارای آهک کافی باشد. بهترین واکنش خاک حدود خنثی می‌باشد. این واکنش در خاک‌های متوسط ۵/۶-۶ و در خاک‌های خوب ۷-۵/۶ می‌باشد. خاک مناسب برای رشد این گیاه، رمین‌های حاصلخیز، زهکشی شده، سیلتی و رسی لومی می‌باشد (بخشنده و راهنما، ۱۳۸۴).

۱-۷- مراحل رشدی گندم
۱-۷-۱- مرحله جوانه زدن
مهم ترین موضوع در جوانه زنی بذور، داشتن قوه نامیه ی بالا می‌باشد. به طوری که هر چه این مقدار بالاتر باشد، درصد جوانه زنی این بذور بیشتر می‌گردد. جهت اطمینان از کشت گندم، باید بذور این گیاه، قوه نامیه‌ای در حدود ۹۰ الی ۹۴ داشته باشد. بذر این گیاه می‌تواند حتی در دمایی بین ۳ الی ۴ درجه سانتی گراد نیز جوانه بزند ولی مناسب ترین دما برای جوانه زنی ۲۰ الی ۲۲ درجه سانتی گراد می‌باشد (کاظمی اربط، ۱۳۷۶).

رشد رویشی گیاه پس از جوانه زنی آغاز می‌شود. پس از جوانه زنی، اولین ساقه‌ای که از محل گیاهک دانه ایجاد می‌شود، سنگین ترین سنبله را دارا می‌باشد. سنبله ساقه هایی که در زمستان و اوایل بهار به وجود می‌آیند کوچکتر از سنبله ساقه اصلی است.

۱-۷-۲- مرحله پنجه زنی
پنجه‌ها معمولا ۴۰-۳۰ روز پس از کاشت ظاهر می‌شوند. معمولا هنگامی که زبانک سه برگ اول ساقه اصلی ظاهر شدند و برگها توسعه پیدا کردند، اولین پنجه بین برگ اول و ساقه اصلی بوجود می‌آید.

میزان تولید پنجه بستگی به عواملی نظیر نور، حرارت، تغذیه گیاه، رطوبت دارد. و این مرحله با شروع رشد طولی ساقه به پایان می‌پذیرد. حداکثر تعداد پنجه‌ای که این گیاه در شرایط مناسب می‌تواند ایجاد کند تعداد ۵ الی ۸ پنجه بوده و مطلوب ترین تعداد پنجه نیز ۲ الی ۳ عدد می‌باشد. تعداد پنجه‌های تولیدی گندم‌های زودرس، کمتر از گندم‌های دیررس می‌باشد.

۱-۷-۳- مرحله ساقه رفتن
پس از جوانه زنی و تولید پنجه، با طویل شدن ساقه‌ها از حالت چمنی به حالت ایستا تبدیل شده که این مرحله را اصطلاحا ساقه رفتن گویند. به طور کلی زمان آغاز رشد طولی ساقه گندم را مرحله ساقه رفتن می‌نامند. طویل شدن ساقه از اولین میانگره تحتانی شروع شده و همزمان با طویل شدن، از هر گره ساقه یک برگ بوجود می‌آید که به طور متناوب بر روی ساقه قرار می‌گیرد. در این مرحله وجود آب و مواد غذایی زیاد بسیار حائز اهمیت است و کمبود آب در این مرحله باعث افزایش گلهای نازا و در نتیجه کاهش تعداد دانه در سنبله می‌گردد. مرحله ساقه رفتن با ظهور برگ پرچم پایان می‌پذیرد (نورمحمدی و همکاران، ۱۳۷۶).

۱-۷-۴- مرحله تشکیل سنبله
اواسط فروردین ماه تا اوایل اردیبهشت ماه در مناطق گرمسیر و از اواسط خرداد ماه تا اوایل تیرماه در مناطق سردسیر پس از آنکه گندم رشد رویشی خود را تکمیل کرد مقدار معینی حرارت (بسته به نژاد) دریافت نمود، سنبله گندم از انتها فوقانی ساقه و از لابه لای غلاف برگ پرچم خارج می‌شود. ظهور سنبله با ظاهر شدن نوک ریشک از غلاف برگ پرچم آغاز می‌شود. ابتدا یک چهارم سنبله سپس یک دومبعد از سه چهارم و در آخر سنبله ظاهر می‌گردد (خدابنده، ۱۳۷۸). بعد از ظهور سنبله‌ها جوانه‌های انتهایی ساقه یا سنبله بعنوان مخزنی برای ذخیره مواد فتوسنتزی عمل می‌کنند و سنبله‌ها پس از خروج از غلاف برگ پرچم نقش بسزایی را در فتوسنتز ایفا می‌کنند. همزمان با ساقه دهی، گل آذین که در برگ پرچم پوشیده و محصور است رشد کرده و به تدریج سنبله و اجزاء سنبلچه‌ها و گلها را بوجود می‌آورند و قبل از ظهور سنبله غلاف برگ پرچم رشد زیادی می‌نماید و تصویر یک غنچه گل را بوجود می‌آورد. قبل از ظهور سنبله غلاف برگ پرچم رشد زیادی می‌نماید و تصویر یک غنچه گل را به خود می‌گیرد و در واقع گل آذین را به خوبی حفاظت می‌نماید. در این موقع غلاف حالت باد کرده به خود می‌گیرد که آن را مرحله آبستنی یا مرحله غلاف رفتن هم می‌نمامند این مرحله با ظهور سنبله پایان می‌پذیرد (خدابنده، ۱۳۸۷).

تعداد صفحات ۸۵ صفحه

قیمت ۲۰۰۰۰ تومان

برای دانلود برروی پرداخت آنلاین کلیک کنید



دیدگاه ها


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *